Utrikesdepartementets enhet för säkerhetspolitik erbjuder praktikplatser för vårterminen 2016.
Om enheten
Enheten för säkerhetspolitik, UD-SP, har ett brett arbetsfält. Den svarar för Sveriges allmänna säkerhetspolitik och EU:s säkerhets- och försvarspolitik, samt relationerna till Nato, OSSE och Europarådet. Enheten har det övergripande ansvaret för FN och dess centrala organ generalförsamlingen och säkerhetsrådet. Enheten arbetar också med fredsfrämjande frågor, bland annat de internationella insatser där Sverige deltar med militär och civil personal. Andra viktiga arbetsområden är terrorismfrågor, sanktioner, fredsbyggande och konfliktfrågor i vid mening. Enheten har ansvar för frågor som rör Folke Bernadotteakademin och Utrikespolitiska institutet.
Det finns fem grupper på enheten. Europagruppen fokuserar på EU:s säkerhetspolitik. Euro-atlantiska gruppen ansvarar för Nato, OSSE, Europarådet och den allmänna säkerhetspolitiken. Globala gruppen har sin tyngdpunkt på FN-frågor. Konfliktgruppen hanterar enhetens horisontella konfliktfrågor såsom fredsbyggande, konfliktförebyggande och säkerhet och utveckling. På denna grupp ligger också anslagen för freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet. Sekretariatet för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd arbetar med den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd samt aktuella frågor inom svensk FN-politik.
Därutöver har enheten samordnare och seniora rådgivare. Sammanlagt har UD-SP knappt 50 medarbetare.
Praktiken innebär
Praktikanten ska beredas tillfälle att få förståelse för och sakkunskap om enhetens olika arbetsområden genom att aktivt delta i och bidra till de olika gruppernas verksamhet, såväl i samverkan med andra, som självständigt genom det dagliga arbetet, bland annat vad gäller framtagande av underlag för rapportering, förande av anteckningar, mötesdeltagande, besöksplanering och andra förekommande uppgifter av såväl analytisk som mer praktisk karaktär.
Lämplig bakgrund
Vi söker dig som har studerat till minst en kandidatexamen relaterad till internationell politik, gärna med internationell erfarenhet.
Praktikplatsen ställer krav på gott omdöme, flexibilitet, organisationsförmåga och noggrannhet. Praktikanten måste vara beredd på varierande arbetsuppgifter inom enhetens ansvarsområden.
Det är av stor vikt att den sökande kan uttrycka sig korrekt och koncist i tal och skrift, både på svenska och engelska. Kunskap i annat relevant språk, till exempel franska, är meriterande.
Praktikperioden börjar den 18 januari och pågår i 20 veckor fram till den 3 juni 2016.
Din ansökan ska innehålla
introduktionsbrev
CV
betygsutdrag från universitet där det framgår lästa ämnen och antal poäng
referenspersoner
eventuella andra stödjande handlingar
information om huruvida ansökan lämnats till andra UD-enheter eller utlandsmyndigheter.
Du är välkommen med din ansökan senast den 23 oktober 2015
E-post:
Kontakt
Har du några frågor om praktiken kan du kontakta:
Gunilla Rasegård
Telefon: 08-405 3927
E-post: gunilla.rasegard@gov.se eller
Lovisa Ljunggren
Telefon: 08-405 5367
E-post: lovisa. ljunggren@gov.se